• 1
 • 0

Депресията е състояние, което се проявява през живота на всеки един човек. Определя се като чувство на безпомощност, унилост и меланхолия. Продължителността й може да бъде между няколко дни до месеци, а понякога и години. Когато депресията трае месеци наред се определя като болест и в този случай се нуждае от лечение.

Депресията може да бъде провокирана от различни фактори, но най-вече социални. Това състояние се отключва след стресова ситуация като смърт на близък, развод и т.н. Проявите са липса на апетит и енергия, безсъние, апатия, нерядко – мисли за самоубийство.  Симптомите на депресия могат да се разпределят в няколко големи групи.

Група номер едно – промени в настроението, други емоционални проблеми:

 • Усещане на отчаяние и безнадеждност;
 • Тъга;
 • Чувство на безпомощност;
 • Чувство на вина;
 • Гняв и раздразнителност;
 • Липса на мотивация;
 • Хронична умора, липса на енергия;
 • Затруднена концентрация и нарушение в паметта;
 • Мисли за самоубийство

Група номер две – социални проблеми:

 • Затруднена комуникация с други хора;
 • Социална изолация;
 • Намалено либидо, пациентът става асексуален;
 • Наблюдава се честа злоупотреба с наркотици или алкохол.

Група номер три – физически проблеми:

 • Болки в мускулите и ставите;
 • Чувство на постоянно главоболие;
 • Физическо изтощение;
 • Стомашни болки, дискомфорт

За съжаление, депресията все по-често засяга младежи, дори деца. Това е причината за влошаване училищния успех в тази възраст. Именно това кара децата да се чувстват като аутсайдери – тоест не се вписват в училищната среда, не намират приятели или съученици с общи интереси. Ученици с емоционални проблеми често се затварят в себе си, не са комуникативни и не споделят за проблемите си. Такива деца имат нужда от помощта на училищен психолог. Именно такъв специалист ще предразположи детето да сподели за своя проблем било под формата на игра или дискусия. Смята се, че такива ученици трябва да бъдат стимулирани да спортуват. Установено е, че по време на интензивно физическо натоварване се отделят невротрофични протеини от мозъка, а именно това действа освобождаващо. 

Депресията се превърна в основна болестна единица през последната година, най-вече покрай пандемията от коронавирус. Социалната изолация, липсата на контакт с други хора промени значително всеки един от нас. Загубата на работа и финансови доходи доведоха до сериозно здравословни проблеми сред различни индивиди. Настъпилият страх, отчаяние и безнадеждност отключиха различни типове тревожност, фобии, а от там и психосоматични заболявания(болести, възникнали в резултат на силен стрес).

Според екип от Университетската психиатрична клиника на Мюнхен поради социалната изолация се е променил начинът на хранене сред германците. Особено засегнати са децата до 10-годишна възраст. Наблюдава се значително нарастване процента на затлъстяване сред тази група, най-вече сред социално слабите. Липсата на движение, спорт, онлайн обучение и пълен локдаун доведоха до този здравословен проблем. Хората се хранят с всякакви вредни храни, защото е по-лесно и удобно, отколкото да се готви всеки ден. Смята се, че когато сме нещастни ние търсим утеха в храната. За съжаление, това ще има последствия за подрастващите след години и отключване на различни сърдечно-съдови и ендокринни заболявания.

През последната половин година в световен мащаб страхът от безработица и финансова нестабилност измести страха от самия вирус. Много хора в България, както и в редица други държави се притесняват, че ще останат без доходи, пред това, че е възможно да се разболеят. Това е причината човечеството да е станало по-неспокойно, изнервено и недоверчиво спрямо всичко, което се случва.

Много зачестиха и случаите на домашно насилие за периода от една година. Карантината и социалната изолация са причината за нарастваща агресия. 

Това са едни от водещите психически и психологически проблеми в цял свят. Независимо по време на пандемия ли е, депресията се нуждае от спешно лечение. Не трябва да се отлага, за да не се задълбочи състоянието. На първо място човекът, страдащ от нея трябва да се обърне за помощ към психолог. Той може да даде ценни съвети за справяне със ситуацията. Ако специалистът прецени, че проблемът е много сериозен е необходима намесата и на лекар-психиатър. 

Запомнете! Психиатърът е лекар, който помага не само на психично болни! Не е срамно да се потърси неговата помощ. Неговата роля е спокойно да те изслуша, да ти даде съвет и ако прецени – да ти изпише лечение за дома. В зависимост от степента на тревожност и депресия психиатърът предписва различни видове антидепресанти. Той предлага схема, по която да приемате назначеното лечение и през какъв интервал от време да се явявате на преглед при него. Изпълнявайте и слушайте съветите на вашия лекуващ лекар – той мисли за вас и вашето психическо здраве.

Запомнете – депресията е състояние, през което преминава всеки един човек. Важно е да не позволяваме тя да ни погълне и наруши нормалния ни начин на живот. При първи прояви на тревога, страх, тъга или апатия – потърсете необходимата помощ.
Автор: Д-р Сарита Костова, специализант по ревматология, МБАЛ „Св.Панталеймон“ – гр.Плевен

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *