• 768
 • 0

Сърдечната недостатъчност представлява клиничен синдром, при който отслабва помпената функция на сърцето и не се доставя достатъчно количество кръв, респективно кислород до тъканите. Това води до непълноценно функциониране на цялата сърдечно-съдова система, което постепенно довежда до тежки увреждания и по-нататъшни кардиологични заболявания. Сърдечна недостатъчност означава, че сърцето е слабо. В тази статия ще се запознаем със симптомите на тази сериозна патология и какво да направим ако те се проявят.

Сърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло. Ако то спре да работи няма как да функционира организма, при което човек умира. Основната функция на сърцето е да бъде помпа, при което се изтласква кръв в цялото тяло – нормално около 5 литра. Чрез непрекъснатата му работа се доставя необходимото количество кислород във всички органи. Когато помпената функция отслабне, това води до намаляване притока на кръв, при което започват да се проявяват началните признаци на сърдечната недостатъчност. 

А как всъщност работи тази помпа? Сърцето се разпуска и съкращава под въздействието на електрически импулси. При всеки удар то се свива, за да може да се осъществи притока на кръв до артериалното дърво, което снабдява всеки орган. Моментът на  съкращаване се нарича систола. След изтласкването на кръвта сърцето се отпуска и се напълва с кръв. Тази фаза на напълване се нарича диастола.  Фазите на систола и диастола формират т.нар. сърдечен цикъл, който се повтаря през целият ни живот.

Какви могат да бъдат причините за възникване на сърдечна недостатъчност? За да се развие този тип патология съществуват редица фактори и провокиращи моменти. Най-честите причини за развитие на сърдечна недостатъчност са:

 • Фамилна анамнеза за близък роднина с тежко сърдечно заболяване;
 • Физически и психически стрес;
 • Неправилно лекуване или липса на лечение на артериална хипертония;
 • Поява на възпалително сърдечно заболяване( често се развива след тежък инфекциозен ендокардит или перикардит);
 • Възникване на друго инфекциозно заболяване(лаймска болест, ревматизъм);
 • Поява на друго тежко заболяване на вътрешните органи(бъбречно или ендокринно);
 • Злоупотреба с алкохол;
 • Злоупотреба с готварска сол;
 • Наднормено телесно тегло

Как протича сърдечната недостатъчност? За съжаление този синдром не се проявява внезапно. При повечето пациенти се наблюдават оплаквания след години. Често болните не си обръщат внимание и неглежират симптомите си. Когато забележите лесна умора, задух при незначителни физически натоварвания, стягане в гърдите, отоци по краката, които изчезват сутрин след сън, моментално потърсете лекарска помощ. Сърцето вече е отслабнало и трябва да се започне навременна терапия.

Сърдечната недостатъчност е сериозна диагноза, която не се поставя така лесно. Необходимо е при поява на изброените по-горе симптоми да потърсите помощ от кардиолог. След като си поговорите подробно с него ще бъдете насочени за няколко важни изследвания – на първо място да се направи електрокардиограма(ЕКГ). ЕКГ-то е ключов елемент за поставянето на диагнозата, но не е достатъчно. Следващата стъпка е да се направи ехокардиография. Целта е чрез нея да се огледат структурите на сърцето, съдовете, да се изчисли обемът и площта на всека от тях и т.н. Често се прави и тест с физическо натоварване, т.е. провежда вело-тест – да кара велоаргометър(колело). Чрез това изследване се установява при какво усилие болният започва да проявява симптомите на сърдечна недостатъчност. След като лекуващият кардиолог докаже, че се касае за тази патология е необходимо да назначи терапия за пациента.

Лечението на сърдечната недостатъчност не е лесно. Първо трябва да се предпише правилният за пациента медикамент. Лекарствата, които се използват за лечение на сърдечна недостатъчност се разделят на няколко групи. Първата група са диуретици( известен представител е Фурантрил) – целта е чрез тях да се постигне така наречения „отводняващ“ ефект. Чрез тези лекарства се засилва количеството на отделената от пациента урина, при което се наблюдава намаляване на отоците по краката. В зависимост от тежестта на оточната симптоматика може да се предпише първоначално по-висока доза от лекарството. Втората група медикаменти са АСЕ инхибитори( известен представител Еналаприл). При сърдечната недостатъчност в организма се образуват много вредни вещества, които допълнително влошават състоянието на сърцето. Чрез АСЕ инхибиторите се блокират тези токсини, при което се подобрява сърдечната функция. Третата група лекарства са бета-блокерите (известен представител Небиволол) – тяхното действие е да забавят сърдечната честота, при което се облекчава работата на сърцето. Нормалният пулс трябва да бъде между 60 и 90 удара в минута. Не е опасно честотата да падне до 55 удара в минута, защото при пациенти със сърдечна недостатъчност се изисква покой. В случай, че пациентът не понася добре медикаментите от групата на АСЕ инхибиторите(наличие на кашлица или поддържа задуха) се предписват т.нар. рецепторни антагонисти на ангиотензин II (известен представител Телмисартан; съкратени ARP). Действието им е подобно на АСЕ инхибиторите, но блокират вредните вещества на друго ниво. Съществува още един вид лекарство, което се използва при сърдечна недостатъчност – това е Дигоксин. Това е един от най-старите медикаменти за лечение на тази патология, но е много подходящ при пациенти с много придружаващи заболявания. Дигоксинът дава сили на сърцето, за да се свива и да функционира по-добре.

Следващата много важна стъпка в лечението на сърдечната недостатъчност е правилното хранене. При пациенти с напреднала фаза на заболяването е важно: 

 1. Да се консумира възможно по-малко сол. Солта овкусява нашата храна, но е изключително вредна. Именно тя задържа водата в нашия организъм, което причина за наднорменото тегло и отоците по долните крайници.
 2. Да се приемат по-малко течност, докато се редуцира оточният синдром. Тъй като е нарушена бъбречната функция и се отделя малко количество урина не е препоръчителна консумацията на вода. Причина е задържането й в тялото на пациента. Първоначално нека количеството да не надвишава 2 л дневно. След като лечението с дуиретиците даде ефект може да се увеличи до 2.5л-3л дневният прием течности.

Важно е да се претегляте всеки ден. Ако качвате килограми, това показва, че задържате течности.

Важно при болни със сърдечна недостатъчност да има физическа активност. ЗАПОМНЕТЕ   НЕ трябва да правите физически усилия, които могат да ви причинят задух! За това изберете да ходите пеша или практикуване на спорт без резки движения. Друга важна препоръка е да избягвате да ходите на почивка на места, където климатът е прекалено топъл (+35 градуса) или прекалено студен (-15 градуса).

Ако спазвате тези прости указания и провеждате назначеното медикаментозно лечение е гарантирано, че ще се подобри работата на сърцето, а от там и по-продължителен живот.

                                       Д-р Сарита Костова, специализант по ревматология.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *